Casa Corpului Didactic Argeş

bbbbbbbbbbb

Catalogul online al bibliotecii CCD
bbb bbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbb

COD ISIL: RO-AG-0410

PROGRAMUL ȘI TEMATICA CERCURILOR CU BIBLIOTECARII ȘCOLARI ÎN ANUL ȘCOLAR 2023-2024

PROGRAMUL ȘI TEMATICA CERCURILOR CU BIBLIOTECARII ȘCOLARI ÎN ANUL ȘCOLAR 2022-2023

PROGRAMUL ŞI TEMATICA CERCURILOR CU BIBLIOTECARII ŞCOLARI ÎN ANUL ŞCOLAR 2021-2022

PROGRAMUL ŞI TEMATICA CERCURILOR CU BIBLIOTECARII ŞCOLARI ÎN ANUL ŞCOLAR 2020-2021

Manuale digitale

 

 

  • 19.02.2024:

    Proiectul ”Magia iernii”- ediția a II-a, curprins în Calendarul activităților metodico-ştiinţifice la nivelul Casei Corpului Didactic Argeş anul școlar 2023- 2024, Aviz ME nr. 31244/08.11.2023, a ajuns la final. Lucrările elevilor pot fi admirate în sala de lectură a Casei Corpului Didactic Argeș.

  • 19.02.2024:

    În luna februarie, la sediul Casei Corpului Didactic Argeș, sunt expuse lucrările elevilor participanți la proiectul educațional internațional, România - Republica Moldova, ”Suntem prietenii bibliotecii”.
    Parteneri în acest proiect au fost: Școala Gimnazială „Nicolae Iorga” Pitești, Biblioteca Publică Raională „Vasile Alecsandri” Republica Moldova, Colegiul Național „Ion C. Brătianu” Pitești, Casa Corpului Didactic  Argeș, Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu” Pitești.

     

  • 15.02.2024: Activități Campania de promovare a lecturii ”Dăm startul la citit”- ediția a III-a

     

  • 12.02.2024:

    Campania de promovare a lecturii ”Dăm startul la citit”- ediția a III-a, cuprinsă în Calendarul activităților metodico-științifice al Casei Corpului Didactic Argeș, avizat de M. E. cu nr. 31244/08.11.2023, poziția 8,  este  susținută și în acest an de bibliotecile școlare și centrele de documentare și informare din județul Argeș, în calitate de parteneri.
    Scopul acestei campanii este de a implementa starea de bine în școli, conștientizarea copiilor asupra importanței lecturii. Activitățile care s-au desfășurat au fost lecturi publice, concursuri, promovarea micilor scriitori, cluburi de lectură, ateliere de scriere creativă, ateliere de ilustrare de carte, discuții libere și dezbateri despre literatură și cărți precum și o serie de evenimente complexe organizate în atât în bibliotecile școlare cât și centrele de documentare și informare.
    Proiectul, care s-a desfășurat și în acest an pe parcursul a patru luni, se va încheia în data de 15 februarie 2024 prin organizarea unor Bookmob-uri (flashmob-uri) cu elevii școlilor partenere înscrise în proiect, sarbătorind astfel Ziua Natională a lecturii.
    #Ziuanationalaalecturii #bibliotecaccdarges #biblioteciscolarearges #cdiarges #copii #lectura #staredebine #CitimImpreuna

  • 08.02.2023:
    Astăzi, 08.02.2023, a avut loc la sediul CCD Argeș, întâlnirea metodică a bibliotecarilor școlari. Tematica acestei zile a fost “Biblioteca ieri și azi- carte tipărită sau e-book”, s-a stabilit un plan de lucru pentru proiectul educațional “Valentine’s de poezie” și s-a discutat despre proiectul Biblioteca virtuala-EDULIB, proiect prin care bibliotecile ale căror unități școlare sunt înscrise în proiect, au fost dotate cu laptop, videoproiector și un kit STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics), kit care poate fi utilizat în cadrul orelor de fizică, informatică, robotică și tehnologie.
    Atmosfera a fost destinsă cu activități de auto reflexie - Harta inimii mele și Cine sunt eu? 
    La finalul activității toată lumea a plecat mai informată și mai bine dispusă, pentru că, nu-i așa, fără starea de bine la locul de muncă, randamentul este 0.

  • 07.02.2023: Stimați colegi,
    Casa Corpului Didactic Argeș, în calitate de coordonator metodologic al bibliotecilor școlare și centrelor de documentare și informare din județul Argeș, continuă promovarea acestora desfășurând o serie de proiecte și ateliere de creație, menite să aducă elevul mai aproape de cartea tipărită și să îi insufle dragoste pentru lectură.
    Biblioteca în această epocă nu se rezumă doar la împrumutul de carte, apărând necesitatea orientării activității acesteia spre tipuri diferite de utilizatori, spre documentare, descoperirea de căi de comunicare adaptate nevoilor de informare.
    Astfel, în luna februarie, în cadrul campaniei noastre de promovare se va desfășura atelierul de creație ”Valentine`s de poezie” înscris în Calendarul activităților metodico-științifice al C.C.D. Argeș, pentru anul școlar 2022-2023, poziția 20, aviz M.E. nr. 32640/12.10.2022.
    Dacă vă doriți să contribuiți împreună cu noi la promovarea bibliotecii /CDI-ul școlii dumneavoastră vă invităm să luați legătura cu bibliotecarul școlar/ profesorul documentarist pentru a vă prezenta activitățile propuse spre desfășurare în cadrul acestui proiect.
    Vă mulțumim pentru colaborare!

bbbbbbbbbb

  • 13.01.2023: Campania de promovare a lecturii ”Dăm startul la citit” - ediția a II-a, continuă în unitățile școlare partenere.
    Felicitări pentru implicare!
  •  

  • 21.12.2022: Atelierul de creație – ”Spiridușii lui Moș Crăciun”, ziua 3 – Școala Gimnazială Alexandru Davila Pitești, Școala Gimnazială Traian Pitești, Școala Gimnazială Naum Râmniceanu Corbi

     

  • 20.12.2022: Atelierul de creație – ”Spiridușii lui Moș Crăciun”, ziua 2 – Școala Gimnazială C. Rădulescu Codin Priboieni, Școala Gimnazială Traian Pitești

     

  • 19.12.2022: Atelierul de creație – ”Spiridușii lui Moș Craciun”, ziua 1 – Colegiul Național Zinca Golescu Pitești

 

 

  • 15.12.2022: Atelierul de creație – ”Spiridușii lui Moș Craciun”
    Este perioada sărbătorilor! Cu mic, cu mare ne lăsăm purtați de atmosfera de Crăciun, ne dorim familia aproape, ne este dor de cei plecați, așteptăm cu nerăbdare să se umple casa de miros de cozonac și portocale. Și ce te poate purta mai mult în această atmosferă decât compania copiilor? Cum este să îți amintești de copilul din tine? Vom încerca să ne conectăm cu copilul interior cu ajutorul spiridușilor lui Moș Crăciun, care vor participa în perioada 19-22 decembrie 2022 la sediul CCD Argeș, la atelierul de creație - ”Spiridușii lui Moș Crăciun”

  • 15.12.2022:
    Campania de promovare a lecturii, ”Dăm startul la citit”- ediția a II-a, continuă în unitățile de învățământ partenere.
    Mulțumim tuturor participanților!


  • 05.12.2022:
    CONCURS DE FOTOGRAFIE - MAGIA IERNII
    Fotografia este un mediu puternic pentru documentarea, comunicarea și împărtășirea experiențelor. CCD Argeș organizează concursul de fotografie Magia iernii pentru elevii din învățământul primar, gimnazial și liceal, o competiție în care aceștia se pot prezenta prin intermediul artei fotografice.
    • Încheierea acordurilor de parteneriat – 05.12-15.12.2022
    • Activități specifice proiectului 15 decembrie 2022- 15 ianuarie 2023
    • Prezentarea produsului final 15 februarie 2023

Mai multe detalii aici.
Acord de parteneriat.

  • 28.11.2022:
    Au început activitățile în unitățile școlare înscrise în campania de promovare a lecturii ”Dăm startul la citit”- ediția a II-a. Felicitări copiilor și cadrelor didactice implicate.
    Campania continuă!!!
  •  

  • 01.11.2022: Biblioteca CCD Argeș continuă în acest an campania de promovare a lecturii ”Dăm startul la citit”- ediția a II-a, susținută de bibliotecile școlare și centrele de documentare și informare din județul Argeș, în calitate de parteneri.
    Aceasta începe în data de 01 noiembrie și se încheie printr-un webinar dedicat Zilei Nationale a lecturii în data de 15 februarie 2023. Scopul acestei campanii este de a continua implementarea stării de bine în școli, conștientizarea copiilor asupra importanței lecturii. Activitățile care se vor desfășura sunt: lecturi publice, concursuri, promovarea micilor scriitori, cluburi de lectură, ateliere de scriere creativă, ateliere de ilustrare de carte, discuții libere și dezbateri despre literatură și cărți precum și o serie de evenimente complexe organizate în atât în bibliotecile școlare cât și centrele de documentare și informare. Evenimentul educațional este cuprins în Calendarul activităților metodico-științifice al Casei Corpului Didactic Argeș, an școlar 2022-2023, poziția 9, avizat de M. E. cu nr. 32640/12.10.2022.  
    #Ziuanationalaalecturii #bibliotecaccdarges #biblioteciscolarearges #cdiarges #copii #lectura #staredebine #CitimImpreuna
  • 20.10.2022:
    Miercuri, 19.10.2022, la sediul Casei Corpului Didactic Argeș a avut loc întâlnirea metodică a bibliotecarilor școlari argeșeni.
    Temele acestei întâlniri au fost:
    • stabilirea calendarului întâlnirilor metodice pentru anul școlar 2022-2023;
    • propunerea poveștilor care vor fi înregistrate pentru proiectul ”Este timpul poveștilor”- ediția a II-a, ce s-a realizat într-un mod inedit, printr-un sondaj denumit ”Ceașca de lectură”;
    • activități de autoreflexie;
    • prezentarea Ofertei de formare continuă a CCD Argeș.

Sondajul de opiniei privind starea de bine a bibliotecarilor școlari în unitățile de învățământ a condus la concluzia că asigurarea unor condiţii bune şi crearea unui climat plăcut de lucru stimulează creativitatea și munca acestora, astfel ei fiind capabili să transforme biblioteca într-un organism viu.
Tot cu această ocazie a fost realizată amprenta personalizată a bibliotecarilor argeșeni care va deveni logo-ul bibliotecilor din județul Argeș și va fi expusă în fiecare bibliotecă.
Întâlnirile metodice fac parte din categoria activităților de perfecționare a personalului din bibliotecile școlare, conform legislației în vigoare.

 

 

Ziua Națională a lecturii - 15.02.2022

Biblioteca CCD Argeș demarează în acest an cu ocazia ”Zilei Naționale a lecturii”, campania de promovare a lecturii ”Dăm startul la citit”, campanie care este susținută de bibliotecile școlare și centrele de documentare și informare din județul Argeș în calitate de parteneri.
Această campanie se va desfășura în perioada 15 februarie-15 martie și are ca scop implementarea stării de bine în școli și conștientizarea copiilor asupra importanței lecturii.
Campania include lecturi publice, concursuri, promovarea micilor scriitori, cluburi de lectură, ateliere de scriere creativă, ateliere de ilustrare de carte, discuții libere și dezbateri despre literatură și cărți precum și o serie de evenimente complexe organizate în bibliotecile școlare și centrele de documentare și informare.
Evenimentul educațional este cuprins în Calendarul activităților metodico-științifice al Casei Corpului Didactic Argeș, an școlar 2021-2022, poziția 12.

Proiect educațional „ESTE TIMPUL POVEȘTILOR” - Copii pentru copii în lumea cărților

Proiectul a fost conceput în vederea găsirii celor mai eficiente modalităţi de stimulare a interesului elevilor și preșcolarilor pentru lectură şi carte și sprijinul copiilor cu probleme de sănătate care nu pot citi singuri. Activităţile orientative propuse au ca obiectiv dezvoltarea capacităţii creatoare a elevilor și educarea moral - civică a acestora.

 

 

Biblioteca CCD Argeș debutează în anul 2022 cu noi achiziții de carte care vă stau la dispoziție pentru împrumut sau consult în sala de lectură. Dacă nu ați avut încă ocazia să le citiți, sperăm că v-am trezit interesul!

Biblioteca CCD Arges
 

IMPORTANT

Stimați colegi,
În vederea realizării raportului anual către Ministerul Educației, Casa Corpului Didactic Argeș
realizează statistica bibliotecilor școlare și a Centrelor de documentare și informare pe care le coordonează, conform legislației în vigoare (Legea Educației Nr. 1/2011; OMETCS 5556/2011 – Regulamentul de organizare și funcționare a Centrelor de Documentare și Informare și a bibliotecilor școlare).  Va rugam sa completati următoarele formulare până în data de 28.07.2021, ora 13.00.
Statistică biblioteci școlare: https://forms.gle/SrAhTDAHXEM73tMS
Statistică CDI: https://forms.gle/KNXoeXpxV3SKdNyG7

Vă multumim pentru colaborare!

 

14.07.2021:
În data de 1 iulie 2021, la Biblioteca Casei Corpului Didactic Argeş, s-a desfăşurat Evenimentul de lansare a volumului ”Şcoala, Biserica, Familia în timpul pandemiei” organizat în parteneriat cu Şcoala Gimnazială ”Tudor Arghezi” Piteşti (prof. Vasilica Marcu, iniţiatorul proiectului), Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului - Parohia Mavrodolu Piteşti, Liceul Tehnologic Nr.1 Mărăcineni şi Asociaţia Meşteşuguri Argeşene.
Evenimentul s-a bucurat de prezenţa reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Argeş, profesorilor din învăţământul universitar şi preuniversitar şi a elevilor de la Liceul de Arte ”Dinu Lipatti” Piteşti.

Volumul cuprinde lucrări ale profesorilor şi preoţilor argeşeni participanţi la simpozion şi a apărut cu binecuvântarea IPS Calinic, Arhiepiscopului Argeşului şi Muscelului.


„Muzica este o lege morală, ea dă suflet universului, aripi gândirii, avânt închipuirii, farmec tinereţii, viaţă şi veselie tuturor lucrurilor, ea este esenţa ordinii, înălţând sufletul către tot ce este bun, drept şi frumos.” Platon
Prezenţi la Evenimentul de lansare a volumului ”Şcoala, Biserica şi Familia în timpul pandemiei”, elevii Liceului de Arte ”Dinu Lipatti” din Piteşti - Elisa Uţa şi Denis Dolofan, îndrumaţi de doamna prof. Gina Sandu, ne-au transmis emoţie şi bucurie.

 

 

28.06.2021:
Eveniment de lansare a volumului Şcoala, biserica şi familia în timpul pandemiei, 01 iulie 2021.

 

25.06.2021:

Festivalul ”CDIdei în cărţi”, ediţia a VI-a faza naţională 16-18 iunie 2021
Festivalul concurs ”CDIdei în cărţi”, ediţia a VI-a, a ajuns la final. S-a încheiat un maraton de trei zile de jurizare în care s-au evaluat lucrările a peste 230 echipe de elevi din toată ţara.
Felicitări echipelor care ne-au reprezentat judeţul Argeş la faza naţională a concursului!
Muzeul literar, ideea de la care a pornit acest festival,  este o activitate de animaţie de lectură în cadrul căreia elevii, în urma lecturării unei cărţi, au realizat un obiect reprezentativ – machetă, lucrare pe care ulterior au prezentat-o on-line, fiecare având un rol bine stabilit în prezentarea acesteia.
Le mulţumim pentru implicare coordonatorilor, elevilor şi doamnelor bibliotecare fără de care nu am fi putut desfăşura acest concurs, motiv pentru care reprezentarea la faza naţională a fost una de excepţie.
De asemenea apreciem implicarea cu profesionalism în jurizarea lucrărilor la nivel judeţean a Comisiei de organizare, desfăşurare şi evaluare a  Festivalului Naţional ”CDIdei în cărţi”, ediţia a VI-a, faza judeţeanădin care au facut parte:
Preşedinte: Prof. Corina Georgeta Postelnicescu - director CCD Argeş;
Preşedinte executiv: Bibl. Mirela Şufariu - CCD Argeş;
Vicepreşedinte: Inf.  Valentina Androne – CCD Argeş;
Secretar: Prof. metodist Floarea Bârlogeanu – CCD Argeş;
Membri evaluatori: Prof. metodist Maria Magdalena Anghel - CCD Argeş,
Prof. metodist Mihaela Georgeta Crivac - CCD Argeş,
Prof. înv. preşcolar Maria Lazăr – Şcoala Gimnazială ”Nicolae Bălcescu” Piteşti,
Prof. Iuliana Drăgoi - Şcoala Gimnazială ”Adrian Păunescu” Piteşti

Locul I echipa formată din elevii Tănăsoiu Maria, Ilinca Flavius, Necula Lois categoria clasele a IX-a - a X-a condusă de doamna profesor Horvat Luiza de la Colegiul Naţional "Dinicu Golescu" Câmpulung pentru realizarea machetei cărţii Gambitul damei de Walter Tevis.
Locul III echipa formată din elevii Sebastian Bodea, Rareş Ilie, Alexandru Stanciu categoria clasele a V-a - a VI-a condusă de doamna profesor Olteanu Maria de la Colegiul Naţional "Dinicu Golescu" Câmpulung pentru realizarea machetei cărţii Cronicile din Narnia de C.S. Lewis
Menţiune echipa formată din elevii Mihai Erika, Tudosoiu Robert, Neagu Sofia,  categoria clasele a III-a - a IV-a, limba engleză, condusă de doamna profesor Pop Ana Maria de la Şcoala Gimnazială ”Alexandru Davila” Piteşti pentru realizarea machetei cărţii Marea urletelor de Marcus Sedgwick.
Diploma de participare echipa formată din elevii Dina Andrei-Valentin, Guiman Lorena-Elena, Măndescu Ariana-Maria categoria clasele a VII-a - a VIII-a condusă de doamna profesor Ivan Adina de la Colegiul Naţional "Dinicu Golescu" Câmpulung pentru realizarea machetei cărţii Băiatul cu pijamale în dungi de John Boyne.
Cu speranţa că acest festival concurs a fost o provocare pentru copii, iar promovarea lecturii în mod inedit şi atractiv a adus plus valoare în activitatea CDI-urilor şi bibliotecilor şcolare, ne dorim ca anul viitor să avem un număr mult mai mare de participanţi, idei creative şi echipe motivate.

CDIdei in carti

In data de 21.04.2021, Casa Corpului Didactic Argeş a organizat în format on-line întâlnirea metodică a bibliotecarilor şcolari argeşeni.
În acest cadru plin de iniţiative şi idei creative au avut loc şi două activităţi cuprinse în Calendarul activităţilor metodico - ştiinţifice al CCD Argeş 2020-2021, poziţia 21, menite să sărbătorească în avanpremieră ”Ziua Mondială a cărţii şi a dreptului de autor”, care se sărbătoreşte anual pe 23 aprilie şi este organizată de UNESCO în scopul promovării lecturii, publicării şi a drepturilor de autor şi ”Ziua Bibliotecarului din România” sărbătorită în aceeaşi zi.
Sesiunea de comunicări ştiinţifice ”Cartea- leac pentru suflet” ediţia a-VII-a, organizată în parteneriat cu Şcoala ”Alexandru Davila” Piteşti reprezintă o încercare de a repune în drepturi cartea şi biblioteca, de a contribui la redescoperirea lecturii ca o plăcere, o relaxare, să trezească în sufletele fragile şi avide de cunoaştere ale copiilor dorinţa de a se apropia de carte, dorinţa de a citi, de a pătrunde încă de mici în universul liniştit al unei biblioteci, respectul faţă de carte, faţă de cel care a scris-o.
Proiectul educaţional ”Top-10 Cele mai citite cărţi”, ediţia a-VI-a, realizat în parteneriat cu Colegiul Naţional ”Ion C. Brătianu” Piteşti şi-a propus să vină în sprijinul elevilor prin sporirea interesului pentru lectură, dezvoltarea abilităţilor de apreciere critică a cărţilor citite, promovarea cărţilor prin forme interactive de activitate, analiza practicilor de lectură în rândul adolescenţilor, inclusiv utilizarea tehnologiilor informaţionale şi analiza factorilor care influenţează lectura adolescenţilor în mediul tradiţional şi digital.
Le mulţumim tuturor celor implicaţi şi suntem convinşi că acest schimb de idei şi informaţii va fi benefic în activitatea bibliotecarilor şcolari.
“Cu mască sau fără mască, lectura trebuie înfăptuită de bibliotecarul fizic sau virtual...” Prof. Costică Neagu, Focşani

08.04.2021: FESTIVALUL ,,CDIdei în cărţi”
Casa Corpului Didactic Argeş în parteneriat cu Casa Corpului Didactic Sibiu organizează Festivalul ,,CDIdei în cărţi”, un eveniment care îşi propune să dezvolte competenţele elevilor în domeniul culturii.
La nivel judeţean, Casa Corpului Didactic Argeş coordonează metodologic unităţile înscrise la Festivalul-concurs, monitorizează activităţile la nivelul judeţului, formează cadrele didactice implicate în proiect, organizează Festivalul- concurs la nivel judeţean.
Festivalul ,,CDIdei în cărţi” a preluat ideea unei activităţi cu caracter non formal ,,Muzeul literar” şi se desfăşoară pe patru categorii de vârstă astfel: clasele III-IV, clasele V-VI, clasele VII-VIII şi clasele IX-X. Muzeul literar este o activitate de animaţie de lectură în cadrul căreia elevii, în urma lecturării unei cărţi/ lucrări documentare, realizează un obiect reprezentativ sau un ”book trailer” din acea lucrare pe care apoi îl prezintă.
La nivel naţional, 167 de unităţi de învăţământ şi-au manifestat interesul de a participa la acest eveniment, înscriind numeroase grupe de elevi.
Din cauza modificării structurii anului şcolar, în calendarul Festivalului s-au operat modificări în ceea ce priveşte datele de organizare şi desfăşurare a etapelor de selecţie, astfel:

  • Festivalul la nivel judeţean se va desfăşura între 24 mai-7 iunie 2021
  • Festivalul naţional se va desfăşura între 9-18 iunie 2021.

Unităţile şcolare din judeţul Argeş înscrise la Festivalul ”CDIdei în cărţi” sunt: Şcoala Gimnazială ”Negru Vodă” Piteşti, Şcoala Gimnazială ”Nicolae Bălcescu” Piteşti, Şcoala Gimnazială ”Alexandru Davila” Piteşti, Liceul Teoretic ”Ion Barbu” Piteşti, Şcoala Gimnazială ”Naum Râmniceanu” Corbi şi Colegiul Naţional ”Dinicu Golescu” Câmpulung, însumând un număr total de 33 de echipe.
Le urăm succes tuturor participanţilor!

 

În data de 17 februarie 2021 a avut loc întâlnirea metodică a bibliotecarilor argeşeni. Tema dezbătută a fost ”Comunicarea cu utilizatorii CDI/ cititorii bibliotecilor şcolare în scenariile verde, roşu, galben - plan de lucru”.

În data de 16.12.2020, a avut loc în format on-line întâlnirea metodica a bibliotecarilor şcolari din judeţul Argeş, cu tema ”Povesti pe canapea”. S-au prezentat materiale referitoare la activitatea bibliotecilor in contextul pandemiei, au avut loc dezbateri si s-au împărtăşit idei inovatoare privind următoarea perioadă.

În data de 21.10.2020, a avut loc întâlnirea metodică, în format on-line, a bibliotecarilor şcolari din judeţul Argeş, cu tema ”Reinventarea bibliotecii şcolare în contextul COVID-19”. La activitate au participat 63 de bibliotecari şcolari, s-a prezentat legislaţia în vigoare, s-a ajuns la un numitor comun în privinţa planificării activităţilor bibliotecilor şcolare pentru anul şcolar 2020-2021. Fiecare bibliotecar şi-a prezentat propriul plan de acţiune în aceasta perioadă (carantinarea documentelor, dezinfecţia şi igienizarea mobilierului bibliotecii, metoda de împrumut) dar şi modul în care fiecare susţine activitatea didactică/organizatorică în instituţie.